La Carlota City (Negros Occidental)

 

La Carlota City - Negros Occidental

 P A S A L A M A T

 A traditional thanksgiving festival  

In april 1565 kwamen de Spanjaarden de Figuera and Juan de Aguirre aan op het eiland genaamd BUGLAS.  Door de inboorlingen met een donkere huidskleur noemden ze het eiland NEGROS.

Een legende zegt dat lang lang geleden op het eiland Buglas een krijger en een galante prins woonden die onder de naam Kanlaon door het leven ging.  Hij was de zoon van Koning Suta, de heerser van de bergen en de wildernis.  Prins Kanlaon hield van Princes Marapara, De dochter van Datu Mandalagan, de heerser van de Noorderwind.  Op hun huwelijk aan de kust van Pulupandan kwam een onuitgenodigde gast aan – Silayan, de prince van de vissers, hij kwam samen met zijn manschappen.

In een bui van jaloersheid bij Silayan en in een bui van woede bij Kanlaon begonnen de twee krijgers en hun mannen te vechten.  In dit gevecht werd Silayan verslagen door Kanlaon – maar zoals het lot het wilde werd Princes Marapara per ongelijk gedood tijdens het gevecht door een speer.  Ze werd begraven en de speer werd op het graf geplaatst.

Op mysterieuze wijze werd de speer een plant, er begon als een soort gras te groeien evenals de bladeren die begonnen langs alle kanten te schieten.  Uit de stam kon je een sap aftappen, die bovendien heel zoet smaakte.  De plant begon overal in de vlakte te groeien.  De inwoners van Buglas noemde de plant suger cane of suikerriet.

Prins Kanlaon trouwde nooit.  Toen hij begraven werd ten midden van de velden met suikerriet ontstond een grote berg met aarde.  Die hoop aarde groeide uit tot de grootte en majestueuze berg Kanla-on.

Met zijn hoogte van 2465 meter (of 8088 voet) boven de zeespiegel werd Mount Kanla-on de hoogste bergpiek in het centrale gedeelte van de Filippijnen.  Het is bovendien nog eens een van de meest actieve vulkanen met twee kraters.  De plaatselijke bevolking beschouwd hem als een heilige vulkaan, een plaats van spiritualiteit, waar de natuurgeesten nog steeds heersen.  Het 24577 hectare groot natuurpark “Kanla-on National Park” is een bestemming voor het ecotoerisme en voor de natuurliefhebbers die er kunnen genieten van een nog quasi onaangeroerd stukje natuur.

Een feestelijke atmosfeer heerst er gedurende de laatste week van April in het kleine stadje aan de westkant van de Kanla-on.  La Carlota City of “City of Lights”, kreeg zijn bijnaam dank zij de jaarlijks verlichte bomen die de marktplaats rondom het stadshuis sieren.

P A S A L A M A T is gebaseerd op de traditie van “thanksgiving” ofwel het bedanken van de goden die ervoor zorgden dat er een geslaagde oogst was.  Een traditie die door de voorouders van de inwoners van Buglas in het leven werd geroepen.  Het hoogtepunt van het festival is de zoektocht naar de “Pasalamat Queen” die aan de natuurgoden zal geofferd worden op de laatste zondag voor 1 mei.

Prachtige groepen (uit de 14 barangays) gekleed in kleurrijke kostuums dansend op het Spaanse ritme van de drums lopen in een lange stoet doorheen de straten van La Carlota City.  De omstanders worden aangemoedigd om zich bij de stoet te voegen.  

Top of page

© 2004 users.pandora.be/pinoy-pinay, All rights reserved

 

02/03/2004