Rosario is dood

 

Titel Rosario is dood
Auteur Majgull Axelsson
Uitgever Uitgeverij De Geus
ISBN        9044503405

In Rosario is dood trekt Axelsson zich het lot aan van Rosario Baluyot, een Filippijns straatkind dat in het stilzwijgend getolereerde sekstoerisme werkt en in 1987 op elfjarige leeftijd sterft. 

Het meisje is het slachtoffer van een Oostenrijkse arts, die zodanig gruwelijk misbruik van haar maakt dat zij maanden later aan de gevolgen overlijdt. 

Axelsson reconstrueert het korte leven van het meisje in aaneengeschakelde verhalen, die door de schrijfster samen een documentaire roman worden genoemd. Ze presenteert de feiten, niet voyeuristisch, maar eerlijk, met groot inlevingsvermogen en in de haar kenmerkende indringende stijl.

Achterflap

Documentaire roman over de mensonterende uitbuiting van kinderen in het sekstoerisme.

"In Rosario is dood trekt Axelsson zich het lot aan van Rosario Baluyot, een Filippijns straatkind dat in het stilzwijgend getolereerde sekstoerisme werkt en in 1987 op elfjarige leeftijd sterft. Het meisje is het slachtoffer van een Oostenrijkse arts, die zodanig gruwelijk misbruik van haar maakt dat zij maanden later aan de gevolgen overlijdt. Axelsson reconstrueert het korte leven van het meisje in aaneengeschakelde verhalen, die door de schrijfster samen een documentaire roman worden genoemd. Ze presenteert de feiten, niet voyeuristisch, maar eerlijk, met groot inlevingsvermogen en in de haar kenmerkende indringende stijl."

Recensie

In deze eerste roman van Majgull Axelsson staan drie Filippijnse kinderen centraal die allemaal te maken krijgen met de gruwelijkheden die veel jongens en meisjes in dat land ten deel viel in de tijd dat de Filippijnen nog in de greep was van gewetenloze pedofielen. Van alle delen van de wereld kwamen mannen (en soms ook vrouwen) op deze kinderen af en gedroegen zich alsof ze de grootste weldoeners waren in het leven van de arme en vaak radeloze bevolking. 

Het verhaal van Axelsson is keihard en vaak moest ik het boek wegleggen omdat ik bepaalde passages niet meer kon lezen. De tranen en de schaamte (mede vanwege de verwerpelijke rol die er ook vanuit ons eigen land werd gespeeld) kwamen vaak dicht naar de oppervlakte en ook weken later zat ik nog na te denken over de inhoud van dit boek. Bikkelhard, zeer confronterend, mensonterend, tragisch, ontroerend en - vreemd genoeg - in een aantal gevallen ook heel mooi. Met name de onderlinge vriend- en verwantschap onder de slachtoffertjes wordt goed beschreven. Na het lezen van "Rosario Is Dood" blijf je verslagen achter en ziet de wereld er plotseling heel anders uit. Triest is het feit dat het zonder enige twijfel nog altijd zal plaatsvinden. Andere landen, andere personen, andere kinderen. Maar dezelfde angst en gruwel. En dat is eigenlijk onvoorstelbaar! En daarom moet dit boek eigenlijk door heel veel mensen gelezen worden.

Bron : leestafel forum

Te koop :

Het boek is te koop bij de eci boekenclub (lidmaatschap is niet verplicht), het kan eventueel besteld worden via de site www.eci.be  De richtprijs is 22,50 € (leden 20 €).

Eigen commentaar :

Op de voorflap van het boek staat geschreven "Een hard mar noodzakelijk boek" (Karel Glastra van Loon).  Ik mag er wel aan toevoegen dat het inderdaad een heel hard boek is.  Het handelt niet alleen over de straatkinderen in de straten van Manila ook over plaatsen in Filippijnen waar het sekstoerisme zich ontwikkelde in die jaren.  Het situeert zich tijdens het regime van de Marcos familie en brengt de kinderprostitutie aan het licht in een periode dat de overheden ten stelligste ontkenden dat er straatkinderen waren in de Filippijnen laat staan dat er zou toegegeven worden dat er kinderprostitutie zou bestaan.  Het sekstoerisme ontstond in de schaduw van toerisme die in die tijd enorm gepromoot werd met als bedoeling het land uit de economische recessie te halen waarin het gevallen was door de corrupte politiek van Marcos. 

Een van de regio waarover het boek handelt is heden ten dage één van de top 25 toeristische attracties in de Filippijnen : Pagsanjan (Laguna).  Het boek laat zien hoe de families er financieel beter van worden dat hun kinderen zich prostitueren en dat er zelfs tot in Amerika en tot in Europa over geschreven wordt dat dit het echte paradijs is (voor de pedofielen dan wel).  Artikels werden in tijdschriften gepubliceerd over de hele wereld.  Gewoon onverstelbaar dat de maatschappij zo iets kan toelaten.  

Het boek laat je meeleven in het schrijnende verhaal van Rosario en Nora in de straten van Manila en van Olongapo maar ook het schijnende verhaal van Alex, Ramon en vele andere jongentjes die zich voor het onderhoud van hun familie overgeven in de klauwen van Mr Montoya in Pagsanjan.  Maar ook dichter bij huis gebeurt het, zo is er het verhaal van Dolores die met haar kinderen Lisabet en Salvador naar Europa gehaald worden door hun stiefvader en door hem in hun familiale kring aangezet worden tot prostitutie.

Persoonlijk slaagde ik er niet in om meerdere hoofdstukken ineens te lezen, na enkel bladzijden diende ik het boek te sluiten om dan weer even op adem te komen.  Ik moet de vriend bedanken die me het boek cadeau gaf want het heeft me heel andere kijk op de wereld gegeven.  Op een sinistere manier is het boek wel een aanrader, hoe meer mensen het lezen hoe meer men er zich van bewust wordt en dat is volgens mij toch het doel van het boek niet ?  

Top of page

© 2005 users.pandora.be/pinoy-pinay, All rights reserved

 

13/03/2005