Manuel L. Quezon
Tweede President
Philippine Commonwealth
1935 - 1944


"Ik verkies aan het hoofd te staan van een duivelse regering die geleid wordt door Filippinos dan een hemelse regering die geleid wordt door de Amerikanen"

        Hij is geboren op 19 augustus 1978  in Tayabas, Rizal.   Hij kwam uit een modaal gezien waarvan de vader leerkracht werd en van een hardwerkende moeder.  Quezon leerde reeds op zijn vijfde Spaans en Latijn, godsdienst en aardrijkskunde.  Op zijn zevende werd hem Spaanse grammatica onderricht door Fr. Teodoro Fernandez, de lokale parochie priester.  Terwijl hij aan het bewind was werd regelmatig verwezen naar hem als "Ang Kastila".  Dit door zijn looks dat hij duidelijk van Spaanse afkomst was.        

     Hij behaalde aan het Colegio of San Juan de Letran zijn diploma als "Bachelor of Arts" en studeerde rechten aan de Universiteit van Santo Tomas.

        Gedurende de Filippijns-Amerikaanse oorlog diende hij aan de zijde van General Emilio Aguinaldo.

      Hij startte zijn politieke carrière in 1905 toen hij voor gouverneur verkiesbaar was.  Dit deed hij voor een periode van twee jaar, zeven jaar lang was hij "resident commissioner" en voor vier jaar was hij een "Assemblyman".  In 1916 werd hij lid van de senaat en later werd hij verkozen als voorzitter van de senaat.  Hij was reeds zo'n 36 jaar in de politiek toen hij verkozen werd als president tijdens de Japanse bezetting.  Hij en Sergio Osmeña hebben een regering opgezet in ballingschap.

        Enkele van de meest belangrijke beslissingen die hij nam als president zijn ongetwijfeld de reorganisatie van de "Government Survey Board" in 1936, de oprichting van gouvernementele coöperaties, dit om de invloed van buiten uit op de Filippijnse Handel te breken en het voorstel tot land hervorming.

        Zijn gezondheid ging steeds meer achteruit, net zoals zijn moeder raakte hij besmet met tuberculose en stierf uiteindelijk op 65-jarige leeftijd.

Top of Page

© 2004 users.pandora.be/pinoy-pinay, All rights reserved

02/03/2004