Diosdado P. Macapagal


Diosdado Macapagal

Negende President
Derde Filippijnse Republiek
1961 - 1965

"The strength of the nation lies in the well-being of the common man."

        Diosdado Macapagal was 52 jaar oud toen hij president van de Filippijnen werd.  Afkomsting van Pampanga kwam hij naar Manilla om zijn studies verder te zetten aan de Universiteit van Santo Tomas waar hij een "Bachelor" in de rechten behaalde.

        Alvorens hij president werd bekleedde hij reeds 2 posities in de regering.  Twee maal werd hij verkozen in het congres (1949-54, 1954-57) en hij  was eveneens vice-president onder Carlos P. Garcia in 1957.  Bij de volgende verkiezingen kwam hij op tegen Garcia en won.

        Onder Macapagal's projecten kunnen we projecten kunnen we rekenen : De verbetering van de "Land Hervormings Wet", de verbetering van "Landbouw Hervormings Code" welde de  "abolition of the share-cropping tenancy" en de vervanging van het "lease-hold-system" bevat en het oprichten van MAPHILINDO (Malaysia, Philippines, Indonesia).  Hij vervolmaakte eveneens de onderhandelingen die onder Magsaysay aangevangen werden betreffende US Basissen in de Filippijnen.  Hij was tevens verantwoordelijk voor het inkorten van hun verblijf tot 25 jaar, het jaar 1991 werd vooropgesteld als vertrekdatum.  

        Hij was slechts eens president, bij de volgende verkiezingen verloor hij van Ferdinand Marcos.

Top of Page

2004 users.pandora.be/pinoy-pinay, All rights reserved

10/08/2004