Carlos P. Garcia


Carlos Garcia

Achtste President
Derde Filippijnse Republiek
1957 - 1961


"Only those can remain free who are worthy of it. Freedom must be constantly deserved."

        Carlos P. Garcia werd geboren op 4 november 1896 op het eiland Bohol.  Het bloed van een geboren politieker stroomde door zijn aderen.  Zijn vader werd viermaal verkozen tot burgemeester.  Hij studeerde aan de Cebu Provincial High School, Silliman University en aan de Philippine Law School.  Hij behaalde zijn diploma in 1923.

        
        Op Bohol werd hij beroemd voor zijn gedichten en kreeg de bijnaam "Prince of Visayan Poets."

        In 1925 startte hij zijn politieke carrière.  Tweemaal werd hij verkozen tot provincie gouverneur (1931 en 1940).  In 1946 werd hij lid van het congres en werd driemaal verkozen tot senator (van 1941 tot 1953).  Tevens werd hij aangeduid als "Cabinet member" door President Ramon Magsaysay.  Gedurende vier jaar diende hij als vice-president.  Hij werd president na de dood van Magsaysay.

        Tijdens zijn regeerperiode sloot hij het Bohlen Serrano Agreement die de huur op de US basissen van 99 jaar terug bracht naar 25 met om de 5 jaar een vernieuwing.  Hij sloot de eerste "Filipino First Policy" af, dit akkoord verplichte de Filippijnse zakenmannen om handelsakkoorden af te sluiten met vreemde landen.  Hij was tevens verantwoordelijk voor de retail markt welke een enorme inpakt had op de Chinese zakenwereld in de Filippijnen.

Top of Page

© 2004 users.pandora.be/pinoy-pinay, All rights reserved

02/03/2004