Corazon C. Aquino


Corazon Aquino

Elfde President
Derde Filippijnse Republiek
1986 - 1992


"As I came to power peacefully, so shall I keep it."

        "Cory" kwam aan de macht na de "People Power" of ook anders gekend als EDSA Revolution.  Zij was de eerste vrouw die verkozen werd als president.  Haar verhaal was zou buitengewoon en uniek dat het in de wereld van de wonderen thuis hoort.

        Cory werd geboren op 25 january 1933 in Tarlac.  Zij volgde haar lager onderwijs in de Scholastica's College en haar middelbaar in de Notre Dame Convent Schools in New York.  Zij behaalde haar diploma "Bachelor of Arts in French and Mathematics" in Mount Saint Vincent Convent, in New York.  Een jaar naar haar studies trouwde ze met Benigno "Ninoy" Aquino, Jr.

        Toen Ninoy aan zijn politieke carrière begon, was ze steeds klaar om haar man te steunen en stond ze steeds in voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen.

        Het was 21 augustus 1983, toen Ninoy werd vermoord op de tarmac dat Cory in de spotlights geplaatst werd.  Ze werd het symbool voor de strijd tegen het Marcos regime.  Ze geraakte betrokken in de politiek door de oppositie kandidaat te steunen.

        Maar de bevolking had echter andere ideeën, ze drongen erop aan dat ze in de running zou gaan om het presidentschap.  Eigenlijk had ze geen politieke ambities maar ze ging akkoord onder twee voorwaarden.  de eerste is dat Marcos spoedverkiezingen en dat ze werd voorgedragen met minstens één miljoen handtekeningen.  Een spoedverkiezing werd opgesteld en ze werd voorgedragen met meer dan één miljoen handtekeningen.  Dus werd ze presidentskandidaat.

        Tijdens haar campagne ging ze van provincie tot provincie.  Het was haar eerste directe politieke betrokkenheid.  Het was tevens de eerste keer dat ze kandidaat was voor een functie binnen de regering.

        Ze werd uitgeroepen tot overwinnaar ondanks de declaratie van de oppositie in Batasang Pambansa.

        Op 22 februari 1986 begonnen de mensen in Manilla te revolteren terwijl ze verder protesteerde in Cebu.

        Op 25 februari 1997, werd Corazon Aquino officieel uitgeroepen als President of the Philippines tengevolge van "people power".

        Tijdens haar regeerperiode bracht ze een rustige relatie tot stand met de VS en met de rest van de wereld.  Ze was verantwoordelijk voor de 60 dagen durende stakend vuren met de de MNLF en met andere groeperingen in Metro Manilla.

        Ze stelde zich geen tweede maal kandidaat voor de verkiezingen in tegenstelling steunde ze de kandidaat die later de nieuwe president werd : Fidel V. Ramos.

Top of Page

© 2004 users.pandora.be/pinoy-pinay, All rights reserved

02/03/2004