Filipijnen rouwen om Corazon Aquino

In de Filipijnen zijn 10 dagen van nationale rouw afgekondigd na het overlijden van Corazon Aquino, de eerste vrouwelijke president van AziŽ. Aquino leed al meer dan een jaar aan darmkanker en had de behandeling onlangs laten stopzetten.

Cory Aquino werd president van de Filipijnen in 1986 nadat het volk in opstand was gekomen tegen de dictatuur van Ferdinand Marcos. Veel Filipijnen beschouwen haar als de figuur die van de Filipijnen weer een democratisch land maakte. Nochtans slaagde ze er niet in om een einde te maken aan de corruptie en de armoede in het land.

Het lichaam van Aquino ligt opgebaard in een school in de hoofdstad Manila. Duizenden Filipino's zijn haar lichaam al komen groeten. Volgende week woensdag zal Aquino worden begraven naast haar echtgenoot Benigno, die in 1983 werd doodgeschoten door de soldaten van Marcos.

Overal in de Filipijnen hangen de vlaggen halfstok. Aan veel auto's en bomen hangen symbolisch gele linten. Geel was de kleur van de volksopstand tegen het bewind van Marcos.

Honderden mensen hebben al een bezoek gebracht aan het zogenoemde EDSA-altaar in Manila, het "zenuwcentrum" van de opstand tegen Marcos. Ze steken er kaarsen op en leggen er gele bloemen neer.

01/08/2008

Bron : de Redactie

Archief - Home