Corazon "Cory" Aquino (76) is overleden

Op de Filipijnen is de voormalige presidente Corazon "Cory" Aquino overleden. Ze was 76 jaar. Aquino was van 1986 tot 1992 president van de Filipijnen. Huidig president Arroyo noemt haar een "nationale schat".

Aquino was de vrouw van verzetsman Benigno Aquino, die in 1983 op het tarmac van de luchthaven werd doodgeschoten, toen hij terugkeerde vanuit de Verenigde Staten uit ballingschap. Twee miljoen mensen kwamen naar zijn begrafenis. Zijn weduwe nam de fakkel over en leidde - altijd in het geel gekleed - het verzet tegen dictator Ferdinand Marcos.

In 1986 nam Cory Aquino deel aan de verkiezingen. De zeer omstreden uitslag van die stembusgang leidde tot een volksopstand waaraan honderdduizenden burgers en een deel van het leger deelnamen. Marcos vluchtte het land uit en Aquino werd de eerste vrouwelijke president van het land. De revolutie was voorbij.

President Aquino overleefde 7 pogingen tot staatsgreep in 6 jaar. Ze slaagde er evenwel niet in om de kloof tussen arm en rijk op de Filipijnen te dichten, noch om de corruptie te stoppen. In 1992 werd ze opgevolgd door minister van Defensie Fidel Ramos. Bij deze verkiezingen was ze het boegbeeld van de oppositie.

31/07/2009

Bron : de Redactie

Archief - Home