Doorbraak in vredesproces Filipijnen 

De Filipijnse regering en het Islamitisch Bevrijdingsfront Moro (Milf) zijn er in geslaagd het eens geworden te worden over het 'voorouderlijk domein'. Onderhandelaars hebben dit gezegd. De overeenstemming houdt in dat beide partijen akkoord gaan met de toewijzing van 712 dorpen aan de autonome islamitische regio in de Filipijnen.

'Onoplosbaar'

De kwestie bleek eerder deze maand onoplosbaar, waardoor het vredesproces niet goed van de grond kon komen. Regeringsonderhandelaar Rodolfo Garcia en zijn tegenpool van het Milf wisten echter toch overeenstemming te bereiken, zei een adviseur van president Gloria Macapagal Arroyo in Manilla. Het akkoord, dat begin augustus wordt ondertekend, maakt de weg vrij voor voortzetting van de onderhandelingen over andere, minder belangrijke kwesties.

Bestuur en verdeling

De overeenkomst behelst een demarkering van het autonome gebied, de vorm van bestuur en de verdeling van de bodemschatten. Beide partijen waren eigenlijk eerder deze maand akkoord, maar konden elkaar toen niet vinden over de datum voor een volksstemming in de 712 dorpen. De toewijzing is afhankelijk van de uitslag van dat referendum.

Doorbraak forceren

Er werd in brede kring gespeculeerd dat de president een doorbraak wilde melden in de traditionele toespraak waarin het regeringsprogramma voor het komende jaar wordt ontvouwd. De doorbraak is een opsteker voor de president, die op economisch vlak wordt geconfronteerd met stijgende brandstof- en voedselprijzen. De aanhoudende armoede heeft ertoe geleid dat haar populariteit is gekelderd en een diepterecord heeft bereikt.

Maleisische bemiddelaar

De onderhandelingen, waarbij MaleisiŽ optreedt als bemiddelaar, zijn al jaren gaande. Het Milf, dat naar schatting elfduizend strijders heeft, is in 1981 voortgekomen uit het Nationaal Bevrijdingsfront Moro, dat dateert van eind jaren zestig.

Het Milf strijdt voor een grote mate van autonomie voor de zuidelijke Filipijnen, waar moslims in de meerderheid zijn. In de rest van de Filipijnen is het katholicisme de overheersende godsdienst. (novum/edp)

27/07/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home