Filipijnse politie verijdelt vier bomaanslagen

De Filipijnse politie zegt afgelopen weekend in het zuiden van het land zeker vier bomaanslagen te hebben verijdeld. Militante moslims zouden de aanslagen hebben willen plegen met zelfgemaakte bommen. Eťn van de bommen was vervaardigd door een lid van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF). De man wilde bij een bushalte in een stadje in de provincie Sultan Kudarat een mortiergranaat tot ontploffing brengen met een telefoon, maar hij werd tijdig gearresteerd en de bom werd in beslag genomen. Het MILF strijdt al ruim dertig jaar voor een eigen staat in het zuiden van de overwegend katholieke Filipijnen.

Spijkers

Zaterdag maakten militairen een bom in de stad Zamboanga onschadelijk. De bom bevatte een kilo spijkers, voor een extra dodelijk effect. Het leger zei dat of het MILF verantwoordelijk is of Abu Sayyaf, een aan Al-Qaida gelieerde groepering die door zowel de Filipijnen als de Verenigde Staten als een terroristische organisatie wordt gezien. Vrijdag al vond de politie van Zamboanga twee onontplofte bommen onder een vrachtwagen.

Afpersing

Mogelijk wilden het MILF en Abu Sayyaf, die op het nabij Zamboanga gelegen eiland Basilan samenwerken, het leger afschrikken, dat zo nu en dan een offensief tegen de rebellen onderneemt. Een ander doel zou het afpersen van bedrijven kunnen zijn. De militante moslimorganisaties hebben hard geld nodig.

Beveiliging

De beveiliging in het voornamelijk christelijke Zamboanga is flink opgeschroefd sinds in mei bij een bomaanslag twee doden en negentien gewonden vielen. Ook voor die aanslag houdt de Filipijnse regering het MILF verantwoordelijk, maar de rebellen ontkennen iedere betrokkenheid. In 2003 kwamen de MILF-rebellen een staakt-het-vuren met de regering overeen. Verleden jaar werden de vredesbesprekingen, waarbij MaleisiŽ optreedt als bemiddelaar, opgeschort. (novum/lpb)

07/07/08

7/7/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home