Agenten vallen binnen in hotel Conrad

Onderzoek naar mensenhandel in Brussels hotel

BRUSSEL - Het Arbeidsauditoraat heeft vanmorgen controles uitgevoerd in het Brusselse hotel Conrad, aan de Louisalaan, in het kader van een dossier rond mensenhandel. Dat is vernomen bij het Arbeidsauditoraat.

Het gaat om een onderzoek naar mogelijke economische exploitatie van personeelsleden die werken voor een voor een sjeik uit de Verenigde Arabische Emiraten die in het hotel verblijft. Het hotel verleent zijn volle medewerking aan het onderzoek, zegt het Arbeidsauditoraat.

Twee bedienden hadden bij een eerder politieverhoor verklaard dat ze beperkt werden in hun bewegingsvrijheid en dat de sjeik hun paspoort had afgenomen. De man zou in totaal een twintigtal mensen tewerkstellen, onder meer huispersoneel, koks en lijfwachten.

Een van de betrokken personeelsleden heeft contact opgenomen met Ecolo-parlementslid Fouad Lahssaini. Volgens hem gaat het om de familie van een overleden emir van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De weduwe van de emir, haar vier dochters en hun gevolg hebben de volledige vierde verdieping van het hotel afgehuurd voor een jaar. Hun personeel zou onder meer afkomstig zijn uit de Filipijnen, Marokko, India, Egypte, Turkije, Irak en SyriŽ.

Op dinsdag 24 juni hadden vier Filipijnse vrouwen geprobeerd om te ontsnappen, maar drie van hen waren door veiligheidspersoneel van de familie gevat. De vrouw die wel kon vluchten, werd vrijdag verhoord, evenals een vrouw die twee maanden geleden ontslag had genomen. De familie zou de andere drie werkneemsters vrijdag hebben ontslagen.

Vijftien personeelsleden van de familie zijn meegenomen voor verhoor. Ze zouden, afhankelijk van hun verklaringen, het statuut van slachtoffer van mensenhandel kunnen krijgen, stelt het Arbeidsauditoraat.

Volgens Ecolo-parlementslid Lahssaini was de ambassadeur van de VAE dinsdag in het hotel aanwezig. Voorlopig zou niemand ter beschikking gesteld zijn van de gerechtelijke autoriteiten.

 svh (belga)

1/7/2008

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home