Schipbreuk Filipijnen: zoekacties hernemen volgende week

De opgeschorte zoektocht naar honderden lichamen in de ferry die vorige week zonk in de Filipijnen, zal volgende week hervat worden wanneer de lading met erg giftige pesticiden uit het wrak is gehaald. Dat is zondag meegedeeld.

Meer dan 630 opvarenden worden nog vermist. Hun lichamen liggen vermoedelijk in de gekapseisde MV Princess of the Stars. Na de schipbreuk werden al 173 doden bevestigd, 56 mensen overleefden het ongeval.

De zoekacties werden vrijdag opgeschort toen bekend werd dat het schip een lading van 10 ton endosulfan bevat, een pesticide die het centrale zenuwstelsel van de mens aanvalt.

Het ministerie van Verkeer zegt dat meer dan honderd duikers uit de zone werden teruggeroepen voor een medisch onderzoek in Manilla.

De gevaarlijke lading zou ten laatste woensdag geborgen moeten zijn. De ontdekking ervan toont dat soms onzorgvuldig wordt omgesprongen met de regels, want in de Filipijnen is het verboden om giftige ladingen te vervoeren op passagiersschepen. Sulpicio Lines, de eigenaar van de gezonken ferry, benadrukt dat de lading alle benodigde vergunningen had. (belga/jv)

29/06/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home