Ferry Filipijnen verging in 15 minuten

De ferry die zaterdag is vergaan nabij de kusten in het centrum van de archipel van de Filipijnen, zou in een recordtijd - amper 15 minuten - zijn gezonken. Dat heeft een van de overlevenden zondag verteld. De ferry had 700 passagiers aan boord. Enorme golven veroorzaakt door de tyfoon Fengshen zijn de oorzaak van het drama.

De kapitein van de Princess of the Stars "gaf bijna onmiddellijk nadat het schip was vastgelopen het bevel om de ferry te verlaten", wat zorgde voor een stormloop naar de reddingssloepen, verklaarde een bemanningslid, Reynato Lanorio, vanuit het ziekenhuis aan de radiozender DZVBB. "Alles leek in 15 minuten te zijn gebeurd. Tegen de tijd dat we goed en wel begrepen wat er zich afspeelde, was de boot al gezonken", aldus Lanorio.

De man is een van de vier tot hiertoe teruggevonden overlevenden van de schipbreuk. Volgens de overlevenden zijn de motoren van de ferry, in tegenstelling tot wat de kustwacht dacht, niet stuk gegaan, maar moest de boot snelheid minderen als gevolg van de enorme golven.

"Heel wat opvarenden zijn erin geslaagd de reddingssloepen te bereiken, maar ik weet niet of ze het overleefd hebben", vervolgde Lanorio. Volgens hem deed de schipbreuk zich zaterdag rond de middag voor, toen de meeste passagiers aan het middagmaal zaten.

De kapitein zou de bemanning de opdracht hebben gegeven terug te keren naar hun posten, maar uit de getuigenissen van de andere overlevenden zou zijn gebleken dat de crew eerder heeft geprobeerd zichzelf in veiligheid te brengen dan de passagiers te helpen. Een van die andere overlevenden, Jesus Gica, vertelde dat vele mensen gewoon overboord zijn gesprongen. Hij betwijfelde of ze het gered hebben.

De ferry vervoerde 626 passagiers, onder wie 50 kinderen, en 121 bemanningsleden. (belga/jv)

22/06/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home