Minstens 229 doden na tyfoon op Filipijnen

Op de Filipijnen blijft het dodental door de doortocht van de tyfoon Fengshen verder oplopen. Volgens een nieuwe balans van de civiele bescherming en het Rode Kruis zijn er minstens 229 doden geteld, zonder de dodelijke slachtoffers op de ferry erbij te rekenen, zo is vandaag vernomen. De ferry vervoerde ongeveer 750 mensen. Tot hiertoe werden slechts vier overlevenden en vier lijken teruggevonden.

Onder water

In de centraal gelegen provincie Iloilo, 560 kilometer ten zuiden van Manila, staan verschillende dorpen onder water en zijn zeker 101 mensen om het leven gekomen. De gouverneur van de provincie heeft de noodtoestand uitgeroepen. Hij vreest dat de dodentol in zijn regio zal oplopen. Talloze inwoners zijn nog vermist. In de nabijgelegen provincie Antique zijn volgens de reddingsdiensten en lokale autoriteiten ook doden gevallen.

150 km/uur

De tyfoon, met windsnelheden tot 150 kilometer per uur, kostte ook het leven aan een twintigtal mensen in de zuidelijke provincies Maguindanao en North Cotabato. In de centrale provincie Negros Oriental vielen minstens twee doden, in Leyte ook twee en in Capiz werd één dode geteld.

Ferry

Intussen is het verder wachten op de balans van de schipbreuk met een ferry met meer dan 800 passagiers voor de kust van San Fernando (300 kilometer ten zuiden van Manila). (afp/belga/jv/ka)

22/06/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home