Celstraffen voor Filipijnse militairen wegens mislukte staatsgreep

Negen Filipijnse militairen zijn tot gevangenisstraffen van twaalf en veertig jaar veroordeeld voor hun rol bij een verijdelde poging tot staatsgreep tegen president Gloria Macapagal Arroyo in 2003. De negen maken deel uit van een groep van 31 onderofficieren die destijds aan het muiten sloeg en daarbij een hotel en winkelcomplex in het financiŽle hart van de Filipijnse hoofdstad Manilla veroverde en er explosieven plaatste. Later gaf de groep zich zonder verzet over.

Het proces heeft vijf jaar geduurd. Twee van de negen verdachten kregen veertig jaar en de andere zeven twaalf jaar, allen met aftrek van vijf jaar voorarrest. De officier van justitie had twintig jaar geŽist tegen de twee leiders van de samenzwering. Hij zei verbaasd te zijn dat de rechter het dubbele heeft opgelegd. Nadat de negen vorige week hadden besloten schuld te bekennen werd juist een mildere straf verwacht.

Volgens de regering was de muiterij onderdeel van een grotere samenzwering om de regering ten val te brengen en een vijftien man sterke junta aan de macht te brengen. De officieren zeiden alleen te hebben geageerd tegen corruptie en voor het aftreden van Arroyo en andere regeringsfunctionarissen. (novum/adv)

08/04/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home