'Belgische vrouw vecht bij Filipijnse rebellen'

Filipijnse legerleiding vraagt ambassade om uitleg  

Het Filipijnse leger wil dat BelgiŽ onderzoekt of een jonge Belgische vrouw vecht voor de rebellen van het New People's Army (NPA), een communistische guerrillabeweging die regelmatig aanvallen op het leger uitvoert.  

De jonge vrouw is recent door eenheden van het Filipijnse leger opgemerkt in de provincie Surigao del sur, in het noordoosten van het eiland Mindanao. De vrouw zou volgens de legerleiding afgelopen weekend nog betrokken zijn geweest bij een verrassingsaanval van zo'n zestig zwaar bewapende rebellen op een basis van het Filipijnse leger in die regio. Bij die vijf uur durende aanval zijn volgens de plaatselijke brigadecommandant kolonel Jose Vizcarra zeker drie rebellen gedood en is een klein arsenaal wapens op de rebellen veroverd. Of er militairen gewond geraakten, is niet meegedeeld.  

'Gedurende dat gevecht is een jonge vrouw opgemerkt die wapens droeg en gewonde rebellen verzorgde', aldus nog Vizcarra aan de krant Philippine Star. De Belgische zou volgens een eerste onderzoek van het Filipijnse leger voor de niet-gouvernementele organisatie El Hombren hebben gewerkt. Van die ngo is echter geen spoor terug te vinden. De vrouw zou sinds kort de rebellennaam 'Ka Luna' dragen.  

'De vrouw is ofwel door de rebellen ontvoerd, ofwel heeft ze zich vrijwillig bij het NPA aangesloten', besluit Vizcarra, die verwijst naar de ontvoering van een Belgische in de nabijgelegen stad Caraga. Het verdere onderzoek naar de betrokkenheid van de Belgische bij het NPA is in handen gegeven van de Filipijnse nationale politie.  

Buitenlandse Zaken in Brussel bevestigde gisteren dat het de informatie van het Filipijnse leger onderzoekt maar kon verder geen details kwijt. 'Van de ontvoering van een Belgische op de Filipijnen hebben wij in ieder geval geen weet', zegt de woordvoerder. Op basis van welke informatie het Filipijnse leger besluit dat het om een Belgische gaat, is ook voor Buitenlandse Zaken nog onduidelijk.  

Het New People's Army voert al tientallen jaren strijd. 'Het is de gewapende arm van de communistische partij op de Filipijnen', zegt Arnold Vandenbroeck van Broederlijk Delen aan de telefoon vanuit Davao City, de grootste stad van Mindanao. 'De rebellen zijn berucht voor hun verrassingsaanvallen op legerposten en ook het saboteren van belangrijke economische installaties.'  

'Er waren in het verleden al wel geruchten dat er buitenlanders met het NPA meevochten. Maar dat ging nooit om Belgen. Het zou me eerlijk gezegd ook verbazen', aldus nog Vandenbroeck.  

Ook Wim De Ceukelaire van de Filipijnengroepen BelgiŽ (FGB) kent het New People's Army goed. Hij werkte negen jaar voor Geneeskunde voor het Volk op de Filipijnen. 'Het is een politieke beweging die in de jaren '60 is opgericht en via een gewapende strijd een socialistische maatschappij wil creŽren. Je kan ze vergelijken met de rebellen van het Farc in Colombia, al staat het NPA toch eerder afkerig tegenover ontvoeringen. Het lijkt me daardoor uitgesloten dat de Belgische door de rebellen ontvoerd zou zijn.'  

 Werner Rommers

04/03/2008

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home