Filipijnse IT'ers moeten lonen drukken

Zowat tienduizend Filipijnse IT'ers staan klaar om naar West-Europa te vertrekken. Een duizendtal van hen zal in BelgiŽ terechtkomen. Volgens de werkgevers omdat er geen Belgische werknemers te vinden zijn. Volgens de vakbond omdat de Filippijnen de lonen kunnen drukken.  

De Filipijnse overheid heeft aan tienduizend IT'ers de toestemming gegeven om naar Europa te vertrekken. Zo'n 10 procent zal in BelgiŽ terechtkomen. De Hasseltse HR-dienstverlener Limarex gaat hen begeleiden bij de zoektocht naar een baan.  

Hoogopgeleid

"Het gaat om hoogopgeleide Filipijnse IT'ers zoals 'developers', SAP-specialisten en 'system engineers' die minstens vijf jaar werkervaring hebben in eigen land", zegt sales & marketingmanager Manu Thijs van Limarex. "Voor deze functies zijn er op de Belgische arbeidsmarkt geen kandidaten te vinden. De sector kampt momenteel met 17.500 vacatures."  

"Het gaat vaak om goedkope arbeidskrachten die aan het minimumloon tewerk worden gesteld, terwijl het marktloon veel hoger ligt", reageert Koen Dries, vertegenwoordiger van de bediendecentrale van het ACV in Brussel. (belga/ka)

04/03/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home