Nieuwe betogingen tegen Filipijnse presidente Arroyo

 

Op de Flipijnen hebben vandaag tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen presidente Gloria Macapagal-Arroyo die al maandenlang onder druk staat. In talrijke steden riepen de betogers luid om het ontslag van de president die zij verkiezingsvervalsing en corruptie aanwrijven. Haar ambtsperiode loopt tot 2010.

In Manilla waren er volgens de politie 15.000 betogers en volgens de organisatoren 75.000 demonstranten. Aan de betoging is ook deelgenomen door de voorgangers van Arroyo, Corazon Aquino en Joseph Estrada. Er was ook straaprotest in provinciesteden als Cebu, Bacolod en Davao.

Aanslag
De politie meldde ondertussen het oppakken van een buitenlander die een aanslag zou hebben willen plegen op de presidente. Hij zou een sympathisant zijn van de terreurgroepen Aboe Sajjaf en Jemaah Islamiyah, aldus politiechef Avelino Razon.

Afleidingsmanoeuvre
Critici zien dit als een afleidingsmanoeuvre. Twee weken geleden is aan de vooravond van een andere grote demonstratie ook een vermeende geplande aanslag tegen het staatshoofd bekendgemaakt.
Arroyo heeft een crisisvergadering met de politietop belegd.

In de hoofdstad circuleren berichten dat jongere officieren zich aan de zijde van de betogers zouden scharen. Maar de legerleiding hield voor dat de strijdkrachten achter de presidente blijven staan. (belga/eb)

29/02/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home