Filipijnse presidente waarschuwt bevolking voor opstand

De omstreden Filipijnse presidente Gloria Macapagal-Arroyo heeft voor massademonstraties tegen haar regering gewaarschuwd. Dat schrikt buitenlandse investeerders af, zei ze zondag. Tegenstanders van de regering hebben voor maandag tot betogingen tegen Arroyo opgeroepen. Ze beschuldigen haar van verkiezingsfraude en corruptie. Maandag is de 22ste verjaardag van de volksopstand tegen dictator Ferdinand Marcos. Hij vluchtte op 25 februari 1986 in ballingschap naar Hawaii.

De regering bracht het leger en de politie in de hoogste staat van paraatheid. De generale staf waarschuwde de soldaten ervoor zich bij mogelijke demonstraties aan te sluiten. "Militairen, die mee protesteren, zullen opgepakt worden", zo verluidde. In de afgelopen maanden hebben herhaaldelijk duizenden mensen tegen de presidente gedemonstreerd.

"De wereld zal de Filipijnen als een land met een hopeloos onstabiel politiek systeem veroordelen", zei Arroyo. "Wie wil hier dan nog investeren?" De ambtsperiode van Arroyo loopt in 2010 ten einde.
De Filipijnen hebben naast Marcos nog een tweede president door een volksopstand tot aftreden gedwongen: de voorganger van Arroyo, Joseph Estrada, die in 2001 eveneens van grootschalige corruptie werd beticht. Een rechtbank heeft hem intussen veroordeeld, maar Arroyo verleende de populaire filmster gratie. (belga/jv)

24/02/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home