Communistische rebellen eisen afzetting Filipijnse presidente

Communistische en militaire rebellen op de Filipijnen hebben vandaag opgeroepen tot nieuw protest tegen presidente Gloria Macapagal Arroyo na een corruptieschandaal rond de echtgenoot van de leider.

Omkopingschandaal
Legeraanvoerder Danilo Lim en senator Antonio Trillanes, wachten op een getuigenis rond de vermoede betrokkenheid van de echtgenoot van Arroyo en bondgenoten in een omkopingschandaal.

"We hopen dat deze onthullingen eindelijk voldoende zullen zijn om de Filipijnse bevolking te mobiliseren en hun recht op te eisen om zelf een rechtvaardige regering te kiezen" zeiden ze.

Samenzwering
Lim and Trillanes worden samen met tientallen andere legeraanvoerders en soldaten berecht voor vermeende samenzweringen tegen de president. Die zou volgens de beschuldigden bij de presidentverkiezingen in mei 2004 fraude gepleegd hebben.

Ontvoering
De controverse rond de president liep vorige week hoog op na uitspraken van een voormalige legerofficier, Rodolfo Lozada. Om te vermijden dat hij in de senaat zou getuigen over een illegaal contract met de regering ter waarde van 329 miljoen dollar, zouden veiligheidsdiensten de opdracht gekregen hebben om hem te ontvoeren.

Smeergeld
Lozada kon uiteindelijk toch getuigen. Hij bevestigde vroegere verklaringen dat de echtgenoot van Arroyo, de advocaat Jose Miguel, en een voormalige kverkiezingsfunctionaris betrokken waren in een smeergeldaffaire met een Chinees telecommunicatiebedrijf. Het zou om minstens 130 miljoen dollar smeergeld gaan.

Protest
De Filipijnse Communistische Partij (CPP) riep alle anti-Arroyo groeperingen op om de bevolking te mobiliseren. "De revolutionaire gewapende groepen kregen van de CPP de instructies om verdere tactische aanvallen voort te zetten in de volgende weken en maanden, om zo het regime van Arroyo verder te verzwakken" zei CPP.

Naar aanleiding van de verklaringen van Lozada plannen verschillende organisatie vrijdag een massademonstratie. (dpa/ka)

13/02/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home