Parlementsvoorzitter Filipijnen weggestemd

Het Huis van Afgevaardigden in de Filipijnen heeft zijn voorzitter, Josť de Venecia, weggestemd. De 71-jarige De Venecia was al twaalf jaar parlementsvoorzitter en was tot voor kort een belangrijke vertrouweling van president Gloria Macapagal Arroyo.

Vertrouweling Arroyo
Hij hield drie pogingen van parlementsleden om een afzettingsprocedure tegen Arroyo in gang te zetten tegen. Vorig jaar raakte De Venecia bij Arroyo uit de gratie, na haar van corruptie te hebben beschuldigd. Volgens zijn aanhangers heeft Arroyo ervoor gezorgd dat De Venecia is afgezet.

Uitval naar Arroyo
In een toespraak die hij in het Huis van Afgevaardigden hield voor hij werd weggestemd zette De Venecia de aanval op Arroyo nog eens in. Hij zei onder andere weet te hebben van onregelmatigheden bij de presidentsverkiezingen van 2004, die Arroyo won.

"Wat gebeurt er in dit land. Is alles te koop? Omkoping en corruptie, zijn dat de Filipijnen die we ons land willen noemen?", zei De Venecia. Later matigde hij zijn toon en zei hij dat hij Arroyo zou prijzen voor wat ze goed heeft gedaan. (novum/vsv)

05/02/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home