Mechelaar onthult beiaard op de Filipijnen

Mechels stadsbeiaardier Jo Haazen heeft de nieuwe beiaard van de staatsuniversiteit in Manilla ingehuldigd met een concert. Reden hiervoor was het honderdjarig bestaan van de universiteit in de Filipijnse hoofdstad.

Koninklijke Beiaarschool
Haazen, die in Mechelen ook directeur is van de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn", speelde in Manilla voor 3.000 leden van de universitaire staf en oud-studenten. Ook vertegenwoordigers van de Belgische gemeenschap in Manilla en enkele plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders waren aanwezig. 

Filipijnse media
Haazens' optreden werd alvast gesmaakt door de lokale media. Verschillende Filipijnse nieuwssites spraken van "een weergaloos optreden dat een combinatie was van frisheid en nostalgie".

36 klokken
De beiaard staat in een speciaal ontworpen toren op de universiteitscampus. Het instrument telt 36 klokken en werd gemaakt door de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen. Het optreden van Jo Haazen was een nieuwe stap in de samenwerking tussen de Mechelse beiaardschool en de Filipijnen, die begon met de uitwisseling van een Filipijnse student die momenteel zijn opleiding tot beiaardier afmaakt in Mechelen. (belga/tdb)

08/01/2008

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home