Nieuwjaar in het buitenland met collectieve kus, vuurwerk en gewonden

Zo'n 400.000 mensen hebben op de Champs Elysťes in Parijs het nieuwe jaar ingeluid.

Niet alleen Parijzenaars, maar ook veel mensen uit de provincie en uit het buitenland lieten de champagnekurken knallen op de beroemde Parijse boulevard.

Een Belgisch koppel werd door een AFP-journalist gevraagd wat ze van het nieuwe jaar verwachtten. Wim, die in Parijs was "voor de sfeer", zei dat hij voor 2008 op "een regering" hoopt.

Ayfel (27) uit CompiŤgne is nu al een beetje teleurgesteld over het nieuwe jaar: "Ik was hier in 2006 ook en ik dacht dat er dit jaar, met Sarkozy, veranderingen zouden komen. Maar nee, het is allemaal bij het oude gebleven: nog steeds geen muziek op de Champs Elysťes!"

VenetiŽ

Op het San Marcoplein in VenetiŽ zijn tienduizenden mensen elkaar om middernacht in de armen gevallen om met een "collectieve kus" het nieuwe "jaar van de liefde" in te luiden.

Volgens een van de organisatoren van het evenement, Marco Balich, hebben zo'n 60.000 mensen meegedaan aan de collectieve kus.

"Het nieuwe jaar 2008 wordt het nieuwe jaar van de liefde", zo belooft het stadsbestuur van VenetiŽ op zijn website. De organisatoren - het Venetiaanse stadsbestuur, de regio Veneto, enkele communicatiebedrijven en het casino van VenetiŽ - willen met hun actie "een signaal van liefde, vrede, broederschap en passie" de wereld in sturen, zo valt op de website te lezen.

Berlijn

Honderdduizenden feestvierders hebben om middernacht rond de Brandenburger Tor in Berlijn het nieuwe jaar ingeluid. Stipt om 12 uur werd een vuurwerk afgestoken dat tien minuten duurde.

Naast Duitsers hadden ook veel buitenlandse toeristen zich in het centrum van de Duitse hoofdstad verzameld om het jaar 2008 welkom te heten. De politie had de omgeving rond de Brandenburger Tor twee uur voor middernacht afgesloten voor alle verkeer om opstoppingen te voorkomen.

Na het vuurwerk werd het feest voortgezet met een concert, waarbij vooral veel Duitse sterren te zien en te horen waren. Eerder op de avond had bondskanselier Angela Merkel op televisie haar nieuwjaarswensen uitgesproken. "Duitsland is goed op weg om weer een land te worden waar kansen zijn voor iedereen", zo zei Merkel tijdens die toespraak.

Filipijnen

Op de Filipijnen zijn maandagnacht tijdens het feestgedruis meer dan 220 gewonden gevallen. Dat zijn er 50 procent minder dan vorig jaar, zo werd dinsdag vernomen uit officiŽle bronnen.

Volgens het hoofd van de nationale politie, Avelino Razon, vielen 226 gewonden door ontploffende voetzoekers en verdwaalde kogels. Vorig jaar vielen nog 518 gewonden. Het jaar voordien waren dat er 1.297. Volgens Razon vielen tien gewonden door verdwaalde kogels. In 2006 kwam op die manier een persoon om het leven en raakten 39 anderen gewond.

Filipijnen laten op oudejaarsavond traditioneel voetzoekers af. Ze geloven dat het lawaai de slechte geesten verdrijft en in het nieuwe jaar geluk zal brengen. Sommigen schieten om middernacht kogels in de lucht.

Amsterdam & Rotterdam
In Nederland is het nieuwe jaar ingezet met veel feestgedruis, maar ook met woningbranden, amok en een erg dichte mist. De hulpdiensten hadden de handen vol, zo meldden woordvoerders.

Op de Dam in Amsterdam en aan de oevers van de Maas in Rotterdam kwamen tienduizenden mensen bijeen voor het jaarlijkse vuurwerk.

Volgens de politiediensten waren er in de meeste Nederlandse steden meer vechtpartijen en opstootjes dan andere jaren. Vooral in Amsterdam was er veel amok. De politie hield er onder meer twee Duitse tieners aan die met vuurwapens in de lucht schoten. Ook in Maastricht werd een man opgepakt die met een gasalarmpistool in de lucht schoot. In Rotterdam werden bij kleinere incidenten in totaal 85 mensen opgepakt.

01/01/2008

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home