Limburgers zorgen voor drinkwater op Filippijnen

Een delegatie van de John Pelssers Asthma Foundation (JPAF) is zopas teruggekeerd van een werkbezoek aan haar evenknie op de Filippijnen. Hendrik Stevens en Ghyslain Verwimp stelden in 3 van de 11 bezochte dorpen een schrijnend gebrek aan zuiver drinkwater vast. Daar wil de stichting snel verandering in brengen.

De JPAF verwerft in België en in Azië bij particulieren en bedrijven fondsen en geneesmiddelen voor arme, astmatische Filippijnse kinderen. Beide heren namen bij hun laatste trip ook ontsmettingsmiddelen en brandwondenzalf mee. 

“Daarmee behandelen onze medewerkers ter plaatse eerste- en tweedegraadsbrandwonden”, vertelt Hendrik. “Kinderen lopen die op terwijl hun ouders op open vuurtjes koken. We hebben ons werkgebied van 8 naar 11 dorpen uitgebreid. In Monicayo, Lian (Batangas) en Murcia Bacolod viel ons de extreme armoede op. Er is zelfs geen drinkwater omdat roestige waterpompen de geest hebben gegeven. Een plaatselijke architect wil in elk dorp een nieuwe, elektrische pomp en watervoorraadtanks voor grondwater installeren. Prijskaartje: ruim 4.000 euro. Dat bedrag willen we door sponsoring en de verkoop van handwerk en armbandjes zo snel mogelijk inzamelen.”

Het hoofddoel van de JPAF blijft de behandeling van astma bij jonge kinderen, maar preventie krijgt steeds meer aandacht. Daarnaast wil de stichting inspelen op acute noden. Zo hoopt ze voldoende geld bij elkaar te sprokkelen om de operatie van een vierjarige kleuter met een hazenlip te bekostigen. “Op termijn moeten de projecten van onze organisatie op de archipel zelfbedruipend worden”, besluit Hendrik.

GK

05/12/2007

Bron : Het Belang van Limburg

Archief - Home