Gewapende strijd treft Filipijnse kinderen

200.000 Filipijnse kinderen zijn tussen 2001 en 2006 het slachtoffer geworden van schendingen tegen de mensenrechten. Die waren het gevolg van gewapende conflicten tussen de regering en communistische en islamitische rebellen. Dat heeft Unicef bekend gemaakt. In totaal werden tussen 2001 en 2006 in conflictgebieden in de Filipijnen meer dan een miljoen mensen op de vlucht gejaagd.

Moord & martel

Naast moord en martelingen worden ook veel kinderen uit hun woonplaats verjaagd of worden ze door de rebellen gerekruteerd. "Kinderen uit conflictgebieden lopen psychische trauma's op", zegt Unicef. Ook krijgen ze maar zelden voldoende onderwijs, voedsel en leven ze in slechte hygiŽnische omstandigheden, waardoor ze ook vaker kampen met andere gezondheidsproblemen.

Kindsoldaten?

Het onderzoek heeft geen bewijzen opgeleverd dat kinderen worden gedwongen met de rebellen mee te vechten, maar er zijn wel aanwijzingen dat kinderen zich vrijwillig aanmelden om als kok of koerier voor de rebellen te werken, soms met toestemming van hun ouders.

Volwassen?

De communistische rebellen stelden de minimumleeftijd voor strijders in 1999 op 18 en lijken zich daar redelijk goed aan te houden, zo staat in het rapport. De islamitische rebellenbeweging MILF zegt ook geen kinderen te rekruteren, maar die beschouwt kinderen van 14 als volwassen. Wel is het zo dat het MILF alleen 'in extreme gevallen'' kinderen inzet als strijders, zo staat in het rapport.

Niet ontvoerd

Filipijnse kinderen worden niet, zoals elders in de wereld, door rebellen ontvoerd of gehersenspoeld. In de gemeenschappen waarin ze leven horen de rebellen er echter zo bij, dat de kinderen het als normaal beschouwen om hen te helpen. "Maar kinderen horen geen rol te spelen in een gewapend conflict, ook niet als ze dat willen", aldus Alipui. (novum/edp)

05/12/2007

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home