Muiterij in Manila beŽindigd - Avondklok ingesteld

Een muiterij van enkele tientallen Filipijnse soldaten, die het ontslag van presidente Gloria Macapagal Arroyo eisten, is donderdag binnen enkele uren onderdrukt. De leider, Antonio Trillanes, die zich met een enkele tientallen aanhangers in het luxe-hotel Peninsula in het centrum van Manila had verschanst, zei voor de lopende televisiecamera's dat hij zich overgaf.

"Ik aanvaard de gevolgen van mijn daden", zei de politicus en voormalige militair. Hij beschuldigt presidente Arroyo van corruptie en verkiezingsfraude. De Filipijnse regering heeft inmiddels de avondklok ingesteld, die ingaat van middernacht tot vrijdagochtend 5 uur lokale tijd (17.00 uur tot 22.00 uur Belgische tijd).

Oakwood-muiterij

Trillanes moet wegens de zogenaamde Oakwood-muiterij van 2003 terechtstaan, maar werd in de lente van dit jaar, terwijl hij in de gevangenis zat, in de Senaat verkozen. Donderdag benutte hij een rechtszitting om er vandoor te gaan.

Overgelopen

De gewapende militaire politie, die hem en zijn medebeklaagden eigenlijk moest bewaken, was blijkbaar naar hem overgelopen. Praktisch ongehinderd marcheerde de groep naar het hotel. De oproep van de soldaten aan de bevolking om zich bij hen aan te sluiten en de presidente door een volksopstand van de macht te verdrijven, werd volgens de eerste berichten nauwelijks opgevolgd.

Lim

"Het volk heeft er genoeg van", zei Trillanes. "Wij roepen de mensen op, zich bij ons aan te sluiten". Een van zijn medestanders, generaal Danilo Lim, las een verklaring voor waarin de groep haar steun aan Arroyo terugtrekt. De regering strijdt sinds maanden tegen beschuldigingen van corruptie.

Fraude

Na de laatste verkiezingen waren er hardnekkige beschuldigingen van verkiezingsfraude, die echter nooit konden hard gemaakt worden.

Om de muiterij te beŽindigen, bracht het leger enkele honderden soldaten in stelling. Een militaire commandogroep reed met een gepantserd transportvoertuig de hotellobby binnen, nadat de rebellen niet waren ingegaan op een oproep om zich over te geven.

Traangas

De soldaten vuurden traangasgranaten af. In het hotel bevonden zich vele journalisten die op televisie live verslag uitbrachten over de muiterij en de aansluitende bestorming. Velen van hen waren met in water gedrenkte doeken voor hun gezicht te zien, om zich tegen het traangas te beschermen. (afp/mvl)

29/11/2007

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home