Opnieuw afzettingsprocedure tegen president Arroyo gevraagd

Linkse groepen en individuele activisten in de Filipijnen hebben opnieuw om een afzettingsprocedure tegen president Gloria Macapagal Arroyo gevraagd. Ze weten dat het parlement het verzoek waarschijnlijk van de hand zal wijzen, maar hopen op een scheuring tussen de partijen in het Huis van Afgevaardigden die Arroyo steunen. Arroyo kwam onlangs in het openbaar in aanvaring met een belangrijke bondgenoot, Josť de Venecia, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Er is al twee keer eerder geprobeerd een afzettingsprocedure tegen de in 2001 aangetreden Arroyo in gang te zetten. Beide keren stemde het parlement, dat Arroyo in overgrote meerderheid steunt, het verzoek weg. De indieners van het nieuwe verzoek beschuldigen Arroyo van corruptie, omkoping, overtreding van de grondwet en schending van de mensenrechten.

Ook zou ze het vertrouwen van de bevolking hebben beschaamd. De beschuldigingen zijn voor een deel oud, maar nieuw is het verwijt dat ze niets deed toen haar echtgenoot smeergeld aangeboden kreeg om een contract voor de aanleg van breedband-internet aan een Chinees bedrijf te gunnen. Ook zou ze hebben toegelaten dat parlementsleden werden omgekocht om tegen haar afzetting te stemmen. (novum/adv)

12/11/2007

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home