Vrouwen sterker benadeeld in islamitische landen

Islamitische landen lopen achter bij het tegengaan van vrouwendiscriminatie. Vrouwen in islamitische landen vinden moeilijker een baan, komen minder makkelijker in de politiek en worden minder snel gelijkwaardig beloond dan in de rest van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van het World Economic Forum, dat de positie van vrouwen in 128 landen onderzocht.

Scandinavische landen krijgen de hoogste cijfers voor de gelijkwaardige positie van vrouwen in het onderwijs, de gezondheidszorg en de politiek. Bovenaan de ranglijst prijkt Zweden, waar meer vrouwen hoge politieke posities innemen dan mannen, gevolgd door Noorwegen, Finland, en IJsland. In de top-tien staan verder Nieuw-Zeeland, de Filipijnen, Duitsland, Denemarken, Ierland, en Spanje.

"Het doel van de ranglijst is om inzicht te geven in hoe een land de beschikbare bronnen tussen mannen en vrouwen verdeelt", zei Saadia Zahidi, een van de drie auteurs van het rapport. Volgens Zahidi zijn religieuze en culturele factoren een belangrijke verklaring voor de voorsprong die mannen in grote delen van de wereld op vrouwen hebben. (novum/adv)

8/11/2007

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home