Ex-president Filipijnen moet betalen

De afgezette Filipijnse president Joseph Estrada heeft van de rechtbank te horen gekregen dat hij de miljoenen die hij als president illegaal vergaarde, moet terugbetalen.

De anticorruptierechtbank Sadiganbayan veroordeelde Estrada in september tot levenslang wegens het aannemen van steekpenningen en inkomsten uit illegale gokpraktijken. President Gloria Macapagal Arroyo verleende hem vorige maand gratie, maar zei dat een uitspraak tot confiscatie van zijn villa in Manilla en het geld op twee van zijn bankrekeningen van kracht bleef.

11 miljoen euro

De waarde van de bezittingen werd getaxeerd op 11 miljoen euro, het bedrag dat Estrada volgens de rechtbank aan de staat schuldig is. In het schrijven dat Estrada ontving staat dat andere bezittingen zullen worden genaast als het geld op de twee rekeningen niet toereikend is. Volgens rechtbankfunctionarissen zijn de rekeningen zo goed als leeg.

"Gewerkt en gezweet"

Estrada klonk ge´rriteerd toen hij herhaalde dat de villa en de twee bankrekeningen niet van hem waren en dat hij dus geen bezwaar heeft tegen de inbeslagname ervan. Maar hij zei niet van plan te zijn ander bezit af te geven. "U kunt geen eigendom krijgen dat ik heb verworven voor ik president werd", zei hij tegen de rechtbankvertegenwoordiger die hem het bevelschrift kwam bezorgen. "Ik heb daar hard voor gewerkt en gezweet." De bezorger maande Estrada, die vroeger acteur is geweest in actiefilms, zijn advocaten te vragen hem de inhoud van het bevelschrift uit te leggen. De woordenwisseling werd live op televisie uitgezonden. (novum/gb)

6/11/2007

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home