Explosie Manilla veroorzaakt door bom

De explosie die gisteren in een winkelcentrum in de Filipijnse hoofdstad Manilla aan negen mensen het leven kostte, werd veroorzaakt door een bom die waarschijnlijk werd geplaatst door terroristen. Dat heeft de politie vandaag gezegd. Behalve negen doden vielen bij de aanslag ook meer dan honderd gewonden.

Gastank
De explosie richtte op drie verdiepingen van het overdekte winkelcentrum schade aan. Dat het om een bomaanslag ging, was niet direct duidelijk; aanvankelijk werd gedacht dat er een gastank was ontploft. De politie noemt het waarschijnlijk dat het om een terroristische aanslag ging, maar zei nog geen idee te hebben welke terreurgroep er achter zit.

Abu Sayyaf
Zonder de naam van deze groep te noemen suggereerde nationaal veiligheidsadviseur Norberto Gonzales vandaag dat de aanslag het werk was van Abu Sayyaf. Hij is al jaren actief in het zuiden van de Filipijnen, maar heeft ook in Manilla aanslagen gepleegd. Gonzales zei er rekening mee te houden dat de aanslag van gisteren slechts een voorproefje was en dat de daders zullen proberen een grotere aanslag te plegen.

Zakenwijken
Volgens een bron bij de Filipijnse terreurbestrijding kwam het de autoriteiten enkele maanden geleden ter ore dat terroristen van plan waren aanslagen te plegen in Makati en Ortigas, twee zakenwijken in Manilla. Het getroffen winkelcentrum staat in Makati.

Het lichaam van het negende slachtoffer werd vandaag onder het puin gevonden. Zeker een persoon wordt nog vermist. (novum/svm)

20/10/2007

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home