Filippijnse communistenleider komt vrij in Nederland

De Filippijnse communistenleider Jose Maria Sison wordt vrijgelaten. De rechtbank in Den Haag heeft dat bekendgemaakt aan zijn advocaat Michiel Pestman, zegt deze. De rechtbank zou geen reden meer zien om Sison langer vast te houden.

Twee moorden

De 68-jarige Filippijn werd eind vorige maand opgepakt in Utrecht op verdenking van betrokkenheid bij twee moorden in zijn vaderland. Sison zou vanuit Nederland opdracht hebben gegeven voor de moord op twee politieke vijanden van hem, Romulo Kintanar en Artuto Tabara.

Politiek asiel

De communistische leider woont sinds 1987 in Nederland. In de jaren negentig werd hij erkend als politiek vluchteling, maar hij kreeg geen asiel. Hij werd niet uitgezet omdat zijn leven op de Filippijnen gevaar zou lopen. De arrestatie van Sison leidde op de Filippijnen tot protesten en tot het tijdelijk sluiten van de Nederlandse ambassade.

Sison zag het levenslicht op 8 februari 1939 in de Filippijnen. In 1968 richtte hij de Filippijnse communistische partij CCP op, een organisatie die is gebaseerd op het gedachtegoed van Marx, Lenin en Mao.

Strijd tegen regering

Al sinds haar oprichting voert de partij strijd tegen de Filippijnse regering. Deze nam Sison daarom in 1977 gevangen. Nadat de communistenleider in de jaren tachtig was vrijgekomen, vluchtte hij naar Nederland. Sison vroeg hier politiek asiel aan, maar dat werd afgewezen wegens verdenking van contacten met terroristische organisaties. Ook werd hij verantwoordelijk gehouden voor het geweld van de New People's Army (NPA), de militaire tak van de CCP.

Op terroristenlijst

Sison werd echter niet uitgezet, omdat zijn leven bij terugkeer in de Filippijnen gevaar zou lopen. In 2002 hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie hem op de 'terroristenlijst' gezet, maar dat leidde niet tot ingrijpen. (belga/novum/hln)

13/09/2007

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home