Pater Mike brengt vrede tussen volksstammen

Scheutist met verlof in Zandbergen

GERAARDSBERGEN - Pater Michel Haelterman is al sedert 1960 actief in de Filipijnen. De man zorgt er voor het materiële en spirituele welzijn van zijn parochianen en wordt er op handen gedragen als vredestichter tussen rivaliserende stammen.

Father Mike, zoals de Filipino's hem noemen, graaft al decennia lang waterputten om de bevolking van voldoende water te voorzien. Maar het blijft niet bij materiële hulp alleen.

'We doen dan wel niet aan zieltjes winnen maar we zorgen toch voor spirituele begeleiding van de bevolking. Dat kan onder meer via onze onderwijsprojecten', zegt pater Michel.

De Filipino's in de provincie Kalinga, waar de pater werkzaam is, woonden vroeger vooral in de bergen.

'Hier werd de rust tussen de stammen bewaard via traditionele vredesverdragen. Maar de mensen trekken nu massaal naar de valleien en vooral voor de oudere generaties is het er moeilijk samenleven met andere bevolkingsgroepen.'

Zandbergenaar Ronny Van Kerckem trok al 2 keer naar de Filipijnen.

'Father Mike wordt er overal met veel respect en ontzag bejegend', zegt hij. 'De man is er een zeer bekend figuur. En hij is door de overheid aangesteld als officieel bemiddelaar bij stammentwisten.'

Pater Michel minimaliseert zijn taak. 'Het komt er vooral op aan de cultuur van deze mensen te leren kennen en respecteren.' Maar dat vormt net zijn sterkte: zich inleven in de filosofie van de Filipino's en op voet van gelijkheid de problemen aanpakken.

Armoede

Voor de Filipino's is het dagelijkse leven vaak een strijd.

'Bij ons in de vallei hebben de mensen het relatief goed omdat ze zelf hun voedsel verbouwen. In de bergzones is dat al veel minder en in de grote steden is het armoede troef. Hier leeft men van dag tot dag, zonder veel vooruitzichten.'

De taak van pater Mike zit er nog niet op: 'Ik blijf op de Filippijnen werken, daar voel ik mij thuis.'

De pater is nu nog tot eind september met verlof in zijn vroegere thuishaven Zandbergen, op de voormalige ouderlijke hoeve in de Keringstraat.

Het Zandbergse missiecomité huldigt father Mike op zaterdag 11 en zondag 12 augustus met een expo in zaal Windekind in de Peperstraat, met foto's en dia's over zijn projecten in de Filippijnen. René Willekens stelt er zijn kunstwerken tentoon. Zondag om 9.30 uur is er een misviering met aansluitend een receptie.

 Jan Lion 

(bij de foto : Pater Michel Haelterman voelt zich thuis op de Filipijnen.- Carol Verstraete)

11/08/2007

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home