Ontvoerde Italiaanse priester op Filipijnen vrij

Een Italiaanse priester die ruim een maand geleden in het zuiden van de Filipijnen was ontvoerd, is na onderhandelingen met de ontvoerders, leden van een separatistische islamitische groepering, vrijgelaten. De 57-jarige roomskatholieke geestelijke Giancarlo Bossi was op 10 juni op zijn motor onderweg naar een afgelegen dorpje in de provincie Zamboanga Sibugay om er de mis te vieren toen hem door een groep van een man of tien de weg werd versperd. Vervolgens werd Bossi door de groep meegevoerd. Donderdagochtend werd hij door hen weer vrijgelaten.

MILF
Een regionale politiechef, Jaime Caringal, meldde dat Bossi behalve dat hij veel gewicht is kwijtgeraakt, verder in redelijke gezondheid verkeerde. De vrijlating is volgens Caringal het resultaat van onderhandelingen die gevoerd werden door een voormalige lokale burgemeester. Er is geen losgeld betaald aan het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF), dat volgens de politiechef achter de ontvoering zit. Het MILF, dat een bestandsovereenkomst met de Filipijnse regering heeft gesloten, ontkende eerder alle betrokkenheid. Tot vorige week zeiden de Italiaanse en Filipijnse autoriteiten zelfs nog geen idee te hebben wie de daders zouden kunnen zijn.

Emotioneel en blij
De Italiaanse premier Romano Prodi was de eerste die de vrijlating van de priester meldde. Hij stond buiten zijn kantoor in Rome triomfantelijk de pers te woord. "Ik ben echt emotioneel, en blij", zei de premier. Vorige week had de paus, Benedictus XVI, gezegd dat hij dagelijks bad voor Bossi's welzijn. (novum/hln)

19/07/2007

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home