«Filippijns leger slacht linkse activisten af»

MANILA Het Filippijnse leger voert volgens Human Rights Watch (HRW) een vuile oorlog tegen linkse activisten, die gekenmerkt wordt door executies en verdwijningen. Tot dusver heeft geen enkele militair terecht moeten staan voor de onopgeloste moorden.

Het rapport bevat meer dan vijftig interviews met ooggetuigen van politieke moorden en familieleden van slachtoffers. Met name veiligheidstroepen worden daarin als schuldigen aangewezen. Recente onderzoeken van een overheidscommissie en VN-expert Philip Alston concludeerden dat er sterke aanwijzingen bestaan voor de betrokkenheid van militairen bij moorden op linkse activisten en journalisten.
Een woordvoerden van het leger noemt het rapport eenzijdig, maar sluit niet uit dat individuele militairen betrokken zijn bij politieke moorden. Volgens HRW wijst het uitblijven van gerechtelijke vervolging in de bewuste zaken erop dat hoge overheidskringen betrokken zijn. Bovendien nam het aantal moorden vorig jaar sterk toe nadat de rechtse president Gloria Arroyo linkse partijen ervan had beschuldigd dat ze een samenzwering smeedden om haar af te zetten.
De Filippijnse mensenrechtengroep Karapatan heeft sinds 2001 ruim achthonderd moorden en tweehonderd ontvoeringen in verband gebracht met militairen. De regering noemt de cijfers overdreven en stelt dat heel wat doden het resultaat zijn van vetes binnen de communistische verzetsbeweging. Volgende maand vindt er een vergadering van rechters, politiefunctionarissen en mensenrechtenactivisten plaats om een strategie te bedenken tegen de politieke moorden.

www.hrw.org

29/06/2007

Bron : www.metrotime.be

Archief - Home