126 doden bij Filipijnse verkiezingen

Bij de verkiezingen op de Filipijnen zijn in totaal 126 mensen omgekomen. Dat melden de overheden, die ookeen onderzoek naar fraude aankondigden. De meeste doden vielen bij het begin van de campagne, in januari. Maandag, op de verkiezingsdag zelf, kwamen bijna tien mensen om, aldus de politie. 

Zowat 100.000 kiezers konden niet gaan stemmen, ofwel door het geweld, ofwel omdat er geen kiesbrieven waren nadat gewapende bendes ze hadden gestolen, aldus de Nationale Kiescommissie. "Ondanks een uitbreiding van de veiligsdiensten durfden heel wat verantwoordelijken van de kiesbureaus hun taak niet te volbrengen omdat ze bang waren".

Klachten
Vijfenveertig miljoen kiezers moesten een halve nieuwe senaat (24 leden) kiezen, 275 kamerleden en 81 provinciegouverneurs, alsook duizenden lokale verantwoordelijken. De Nationale Kiescommissie heeft een fraudeonderzoek ingesteld en 110 rechtbanken speciaal opgericht om de klachten over de verkiezingen op te vangen. Traditioneel zijn er veel klachten na de Filipijnse verkiezingen.

De verkiezingsresultaten, die een test betekenen voor president Gloria Arroyo, zullen pas over enkele weken bekend zijn omdat alles manueel moet worden geteld. Bij de verkiezingen in 2001 werden 111 mensen gedood. Honderdachtenveertig mensen vonden de dood tijdens de presidentiŽle campagne in 2004. (belga/hln)

15/05/2007

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home