Filipijnse uitgewezen na dood van vriend

MECHELEN - De Mechelse familie Adriaensens is verontwaardigd. De Filipijnse vriendin van hun overleden broer Paul werd vrijdag het land uitgezet. ,,We hebben niet eens afscheid kunnen nemen'', vertellen Jan Adriaensens en zijn vrouw Anuschka.

Lina Molina (42) verbleef sinds vijf jaar in BelgiŽ. Ze trouwde met een Oost-Vlaming, maar omdat die haar mishandelde, vluchtte ze naar een tehuis in Mechelen. Daar ontmoette ze Paul Adriaensens in zijn restaurant op de Mechelse Korenmarkt.

,,Mijn broer liet haar OCMW-uitkering intrekken, omdat hij voor haar wilde zorgen'', vertelt Jan. ,,Nadat Lina gescheiden was, dienden Paul en zij een aanvraag in om te trouwen. Maar kort daarna bleek dat mijn broer leverkanker had. Ze mochten niet trouwen, want dat zou officieel als een schijnhuwelijk bestempeld worden.'' In juni vorig jaar is Paul op 55-jarige leeftijd gestorven en begin november kreeg Lina een brief dat ze binnen de zes maanden het land moest verlaten. ,,Vorige dinsdag werd ze door de vreemdelingenpolitie van Mechelen van haar bed gelicht. 'sAvonds zat ze al in het asielcentrum in Melsbroek en vrijdagmorgen werd ze op het vliegtuig naar de Filipijnen gezet. We hebben geen afscheid kunnen nemen.'' 

,,Onmenselijker kan niet, gestapo-achtig was het. Op zo'n moment zijn wij beschaamd om Vlaming te zijn'', vindt Jan. ,,We hebben alles gedaan om haar hier te houden. De hele familie ondertekende een document om duidelijk te maken dat ze perfect geÔntegreerd was. Ze was een deel van de familie.'' 

,,Nu realiseren we ons pas dat we geen enkele foto van haar hebben. We missen haar enorm, maar we voelen ons wel gerust dat ze bij haar familie terechtkon'', weet het koppel. (kcb)

10/04/2007

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home