Gijzeling kleuters voor meer onderwijs

manilla Een bus vol kleuters en hun begeleiders is een dag lang gegijzeld in de Filippijnse hoofdstad Manilla. De dader, de eigenaar van de crèche van de kinderen, wilde met de actie beter onderwijs afdwingen.

Tien uur lang zaten de 32 kinderen en twee begeleiders in de bus voor het stadhuis van Manilla, met op de voorruit de boodschap dat er geweren en twee handgranaten aan boord waren. Het duurde tot zeven uur ‘s avonds tot de gijzelnemer, de 56-jarige Jun Ducat, zich overgaf. Geen van de gijzelaars raakte gewond.
Ducat had de bus gehuurd voor een uitstapje, maar dwong de chauffeur voor het stadhuis halt te houden. Hij eiste betere huisvesting en onderwijs voor de 145 kinderen in zijn crèche in een sloppenwijk van Manilla. «Het spijt me erg dat ik deze kinderen in een gewelddadige actie betrok om de Filippijnse bevolking de politieke realiteit te doen inzien», verklaarde hij via zijn gsm aan de media.
De beelden van de gijzeling gingen de hele wereld rond en ook in Manilla zelf mocht Ducat bij veel mensen op sympathie rekenen. Overal voldeden mensen aan zijn verzoek om witte kaarsjes aan te steken en in gele bekers te zetten. De kaarsjes stonden onder het afzetlint van de politie, agenten en overheidsmedewerkers hielden ze vast, en ook onder het publiek dat zich had verzameld staken mensen kaarsjes aan.
Minister van sociale zaken Esperanza Cabral zegde toe dat de kinderen een goede opleiding zullen krijgen. Een computerschool bood beurzen aan voor Ducats crèchekinderen, voor na hun middelbare school. Ducat was overigens niet aan zijn proefstuk toe. Twintig jaar geleden gijzelde hij twee priesters tijdens een rel over een bouwcontract. 8n

29/03/2007

Bron : www.metrotime.be

Archief - Home