Gijzeling op Filipijnen is afgelopen

De gijzeling in de Filipijnse hoofdstad Manilla is beŽindigd. De 29 schoolkinderen en de vier leraars die door twee gijzelnemers in een bus werden vastgehouden, konden het voertuig woensdagavond plaatselijke tijd na tien uur verlaten, zo was live op televisie te zien.

Armando 'Jun' Ducat, de leider van de gijzelingsactie, wilde tot 's avonds wachten om de gijzelaars vrij te laten. Hij wilde dat burgers hun steun betuigden voor zijn actie door kaarsen aan te steken, en zijn oproep kreeg ook gevolg. Samen met zijn kompaan werd hij ontwapend en afgevoerd. Ducat, de eigenaar van een kinderdagverblijf in een sloppenwijk van Manilla, had zijn eigen beschermelingen en vier leraars ontvoerd uit protest tegen de slechte onderwijskansen, de armoede en de corruptie. Hij wil dat de Filipijnse regering 145 aan hem toevertrouwde kinderen de kans geeft om hoger onderwijs aan te vatten. Bovendien zouden de ouders van de kinderen ook betere huisvesting moeten krijgen.

De politie had de bus voor het stadhuis van Manilla omsingeld. Een senator die Ducat kent, werd in het voertuig gelaten voor onderhandelingen. Ook radiojournalisten konden met Ducat en de gijzelaars praten, waardoor zijn actie de gewenste openbaarheid kreeg. (belga/hln)

28/03/2007

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home