Vijf doden bij bomaanslag op Filipijnen

Vijf mensen werden gedood en drie anderen raakten gewond bij een aanslag met een zelfgemaakte bom op een markt in het zuiden van de Filipijnen. Dat deelde de politie mee.

In de rij voor loterijbiljet
De explosie gebeurde aan een verkooppunt van de loterij op een openbare markt in General Santos, 1.080 kilometer ten zuiden van Manila, toen tientallen mensen in de rij stonden om een biljet te kopen. De politie zei dat er niet onmiddellijk verdachten waren, maar in de regio is er een moslimrevolte bezig.

Voorlopig heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeŽist, die plaatsvond na een twee dagen durend overleg tussen de regering en het Islamitisch Moro Bevrijdingsfront (MILF), dat ijvert voor de onafhankelijkheid van Mindanao, een zuidelijk gelegen eiland met een overwegende moslimbevolking, terwijl de Filipijnen voor het overgrote deel katholiek zijn. In 2001 werd tussen Manila en de MILF een bestand onderschreven. De vredesgesprekken zijn sindsdien opgeschort.

In februari 2005 kostte een aanslag die werd toegeschreven aan een andere islamitische rebellenbeweging, Aboe Sayyaf, het leven aan drie mensen en raakten 13 mensen gewond, eveneens in General Santos.

De aanslag van woensdag vond plaats op het ogenblik dat buitenlandse delegaties beginnen te arriveren op het centraal gelegen eiland Cebu, 475 kilometer ten noorden van General Santos, om er deel te nemen aan de top van de Asean- en Oost-Aziatische landen.
(belga/hln)

10/01/2007

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home