Unizo Westhoek steunt Filipijnen

WERVIK - Unizo Westhoek helpt kleine ondernemingen en zelfstandigen in de Filipijnen. De zelfstandigenorganisatie heeft het peterschap van een bijzonder project op zich genomen. Twee Filipijnse vrouwen waren zopas op bezoek in Wervik. 

Patrick Biesbrouck, fotograaf uit Wervik, begeleidde twee Filippijnse vrouwen van het Center for Small Enterprises (CSE) in Wervik en West-Vlaanderen. In april dit jaar was Patrick het gelukkige Unizo-lid dat door loting vier dagen mee mocht met een delegatie naar de Filipijnen. 

Het initiatief paste in het streven van de zelfstandigenorganisatie Unizo om mee te werken aan ontwikkelingssamenwerking. ,,Het werd een kort maar druk bezoek'', zegt Patrick Biesbrouck. ,,We kwamen er in contact met het Center for Small Enterprises (CSE). Die organisatie telt 150 leden, van mensen die gedroogd fruit verkopen tot een binnenhuisarchitect. Unizo Westhoek heeft het peterschap van dit project op zich genomen.'' 

Dora Hizon en Sally Bulatao van CSE kwamen nu op tegenbezoek naar BelgiŽ. Ze bezochten onder meer vier middenstandszaken in Wervik: Schoenen Els, Lingerie Venus, Foto Patrick en het Werviks Chocoladehuis. Vooral die laatste zaak kon op belangstelling van het Filipijnse duo rekenen. Chocolade is in hun land een zeer duur product. 

Er was ook een onderhoud met het nationale Unizo-bestuur in Brussel en een onderhoud met minister-president Yves Leterme. Patrick Biesbrouck trok zaterdag met de twee Filipijnse vrouwen op toeristische rondrit door West-Vlaanderen. 

Wat gaat Unizo Westhoek nu doen voor het CSE? Biesbrouck: ,,Enerzijds gaan we dit project financieel steunen. Maar daar blijft het niet bij. We gaan de leden ook met raad en daad bijstaan maar ook hun statuut van zelfstandige helpen verbeteren. Dit project krijgt navolging. Onze collega's van Brugge aanvaarden het peterschap van een project in Zuid-Amerika en volgend jaar komt er nog een nieuw project in Afrika.'' (odw)

13/12/2006

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home