Amerikaans marinier krijgt 40 jaar cel

MANILLA - Een Amerikaanse marinier in de Filipijnen is maandag tot veertig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verkrachting. De uitspraak, die live op televisie werd uitgezonden, werd geprezen als een overwinning voor de rechten van de vrouw en de onafhankelijkheid van de Filipijnse rechtspraak. 

Drie andere mariniers en hun Filipijnse chauffeur werden vrijgesproken. Het slachtoffer, een 23-jarige vrouw die bekend werd onder het pseudoniem 'Nicole', had marinier Daniel Smith ervan beschuldigd haar op 1 november te hebben verkracht toen zij dronken was. De andere drie hadden hem volgens haar aangemoedigd. 

In de Filipijnen bestaat grote weerstand tegen de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het land. Aan het begin van de jaren 1990 werden de Amerikaanse bases in de Filipijnen op last van de Senaat gesloten. Maar in 1998 keerden de Amerikaanse strijdkrachten terug op basis van een trainingsprogramma onder de naam Visiting Forces Agreement (VFA), ingesteld om veronderstelde moslimterroristen in de Filipijnen uit te schakelen. 

Bij het gerechtsgebouw hadden zich ongeveer honderd demonstranten verzameld. Zij zongen 'Bayan Ko' (Mijn Land), een populair nationalistisch lied, en hielden een spandoek op met de tekst: "Recht voor Nicole, recht voor ons land. Schaf de VFA af!" 

Een woordvoerder van president Gloria Macapagal Arroyo prees de rechtbank en zei dat de Filipijnen de wereld hebben laten zien dat onpartijdige rechtspraak een kenmerk is van de Filipijnse democratie. Hij zei dat de uitspraak geen enkele invloed zal hebben op de relatie tussen de Filipijnen en de Verenigde Staten.

04/12/2006

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home