Rode Kruis: "Dodental tyfoon en modderstroom zal nog oplopen"

Het dodental in de Filipijnen als gevolg van de tyfoon Durian loopt nog zeker op tot boven de duizend. Dat heeft het Rode Kruis zondag gezegd. President Gloria Macapagal Arroyo heeft de noodtoestand uitgeroepen. 

In het donderdag door Durian getroffen gebied in het oosten van het land werden diverse dorpen weggevaagd. Vooral bij aardverschuivingen op de hellingen van de vulkaan de Mayon, die door Durian zijn veroorzaakt, vielen veel doden. 

800.000 gedupeerden
Het aantal doden bedraagt 406, en nog eens 398 mensen worden vermist, meldt het Rode Kruis. In totaal zijn zo'n 830.000 mensen door de storm gedupeerd. Door de noodtoestand uit te roepen kan de regering sneller middelen vrijmaken voor de hulpverlening. Volgens haar woordvoerder is Arroyo van plan dinsdag voor de tweede keer de zwaarst getroffen provincie Albay te bezoeken. 

Durian was de vierde grote tyfoon die de Filipijnen in vier maanden tijd trof. De storm ging gepaard met windvlagen tot 265 kilometer per uur en zware regenbuien, die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakten. (novum)

03/12/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home