Een supertyfoon per maand

Driehonderd doden en evenveel vermisten na modderstroom op Filipijnen 

Tyfoon Durian smakte 300 Filipijnen dood onder een modderstroom, terwijl evenveel slachtoffers vermist zijn. Het land is door zijn ligging en armoede gedoemd om machteloos toe te zien hoe alweer een dodelijke storm toeslaat. 

Deze keer was het Durian. Met stortregens en windsnelheden tot 265 kilometer per uur beukte de tyfoon zo hevig tegen de vulkaan Mayon aan, dat massa's as en rotsblokken hele dorpen overspoelden met een muur van zwarte modder. Op bepaalde plaatsen lag de grijze smurrie anderhalve meter dik. 

De Filipijnen rouwen, maar ze lijken gedoemd om zich bij hun trieste lot neer te leggen: Durian was al de vierde supertyfoon in evenveel maanden tijd. Wat de inwoners ook doen om zich voor te bereiden en te beschermen, telkens is de dodentol hoog. Het is de vraag of daar veel aan te veranderen is, want de eilandengroep ligt uitgerekend op die plek in de Grote Oceaan waar de kans op grote stormen het allergrootst is, weten meteorologen. ,,Vr de stormen China, Taiwan en Japan aandoen, komen ze eerst even bij ons langs'', zegt een ervaren weerspecialist van het Filipijnse weerbureau. 

Reuzegrote paraplu

Armoede versterkt de machteloze positie van de Filippijnen nog: ,,Natuurlijk zijn er veel mensen die veel te dicht bij gevarenzones wonen. Ze zouden er weg moeten. Maar ze hebben geen andere keuze. We moeten eerst hun economische situatie verbeteren. Pas dan hebben die mensen een kleine kans op een beter leven'', zo klinkt het in overheidskringen. 

Voorlopig zit er niets anders op dan de bevolking te bombarderen met informatie over de rampstormen. ,,We moeten ze doen beseffen hoe groot het risico voor henzelf wel is.'' 

Critici beweren dat de politici alleen maar tijdelijke opvangplaatsen bouwen, die net stevig genoeg zijn om te dienen tot de volgende verkiezingen. ,,Wat dit land nodig heeft, is een reuzegrote paraplu. Een paraplu van kennis, die de bevolking beschermt door hen ervan te overtuigen dat ze zich moeten voorbereiden op de volgende ramp'', zo klinkt het. Nu worden de hulpfondsen die het land na elke ramp aangeboden krijgt, alleen maar gebruikt om de vernielde huizen weer op te bouwen, terwijl het land behoefte heeft aan nieuwe, stevige infrastructuur. (ap)

03/12/2006

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home