Muur van modder vernielt vulkaandorpen

11.000 Filipino's dakloos door vierde cycloon in drie maanden 

Vermoedelijk meer dan 300 mensen zijn in de Filipijnen omgekomen onder een gigantische modderstroom die werd veroorzaakt door een cycloon. 

Cycloon Durian, genoemd naar een Aziatische fruitsoort, heeft gisteren dood en vernieling gezaaid in de omgeving van de vulkaan Mayon, in het noorden en centrum van de Filipijnen. Twee dorpen in de omgeving van de stad Legazpi, 350 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, zijn volledig weggespoeld door een muur van modder, afkomstig van de vulkaan. Vijf andere dorpen leden ook schade. De modderstroom was zo hoog dat alleen nog de daken van de huizen zichtbaar waren. 

De inwoners van de dorpen waren nog maar in september teruggekeerd naar hun huizen, nadat Mayon, de meest actieve vulkaan van het land, in juli was beginnen pruttelen. Bovendien is Durian al de vierde cycloon die het land in drie maanden te verwerken kreeg. Bij de vorige cycloon Xangsane in september kwamen bijna 200 mensen om het leven. 

Nog 500 vermisten

Gisteravond steeg het dodenaantal van Durian van 134 naar vermoedelijk 300. Minstens 500 mensen zijn nog vermist en zeker 11.000 inwoners van de getroffen dorpen zijn dakloos. Doordat alle elektriciteits- en telefoonlijnen afgesloten zijn, is het moeilijk om een precies beeld van de situatie te krijgen. Helikopters werden ingezet om mensen van hun daken te halen. Met een telegram heeft paus Benedictus XVI alvast zijn steun betuigd aan de familieleden van de slachtoffers. 

Brecht Decaestecker

 

02/12/2006

Bron : Het Nieuwsblad

Archief - Home