Dodental tyfoon Filipijnen opgelopen tot 60

Update 17:25

Het dodental van de tyfoon Xangsane, die donderdag over het noordelijke deel van de Filippijnen raasde, is opgelopen tot 60, terwijl nog zeker zestig mensen worden vermist. Scholen, kantoren en financiŽle instellingen bleven vrijdag voor de tweede achtereenvolgende dag gesloten.

Noodtoestand
Door de storm werden bomen ontworteld en ontstonden overstromingen en aardverschuivingen. Manilla en twee provincies hebben de noodtoestand uitgeroepen om een beroep te kunnen doen op rampenfondsen. Er zijn mariniers ingezet om bewoners te helpen met het opruimen van de ravage. 

Jacht verdwenen
De meeste doden vielen in de provincie Laguna ten zuiden van Manilla. In de plaats Santa Rosa kwamen minstens negentien mensen om bij overstromingen en aardverschuivingen en in vijf andere plaatsen vielen nog vijftien doden. In Laguna worden verder nog 29 mensen vermist. De kustwacht meldde dat een jacht met minstens zes personen aan boord is verdwenen in de Baai van Manilla. Ook een opvarende van een boot die zonk in de provincie Batangas wordt vermist.

Dijk
Onder de andere vermisten zijn zeker dertig mensen die in de plaats General Trias op een dijk stonden te kijken hoe huizen door overstromingen werden weggeslagen toen de dijk het begaf. Slechts een lijk werd geborgen. 

Vietnam
De tyfoon zwakte op weg naar de Zuid-Chinese Zee richting Vietnam af tot een tropische storm, maar nam vrijdag weer in kracht toe, met windkracht 120 en windstoten tot 150 kilometer per uur. Vietnam trof vrijdag voorbereidingen om duizenden mensen uit zijn centrale kustgebied te evacueren, waar de tyfoon zondag wordt verwacht. Volgens de directeur van de meteorologische dienst is Xangsane even krachtig als de tyfoon Chanchu, die in mei aan naar schatting 270 Vietnamezen, merendeels vissers, het leven heeft gekost. Slechts van twintig vissers zijn de lijken gevonden. (novum/hln)

29/09/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home