Dodental tyfoon Filipijnen loopt op tot 48

MANILLA - Het dodental tengevolge van de tyfoon die donderdag over het noordelijke deel van de Filipijnen raasde is vrijdag opgelopen tot 48, terwijl tientallen mensen worden vermist.

Het dodental tengevolge van de tyfoon die donderdag over het noordelijke deel van de Filipijnen raasde is vrijdag opgelopen tot 48, terwijl tientallen mensen worden vermist.

Scholen, kantoren en financiŽle instellingen bleven vrijdag voor de tweede achtereenvolgende dag gesloten. Door de storm werden bomen ontworteld en ontstonden overstromingen en aardverschuivingen. Manilla en twee provincies hebben de noodtoestand uitgeroepen om een beroep te kunnen doen op rampenfondsen. Er zijn mariniers ingezet om bewoners te helpen met het opruimen van de ravage.

De meeste doden vielen in de provincie Laguna ten zuiden van Manilla. In de plaats Santa Rosa kwamen minstens negentien mensen om bij overstromingen en aardverschuivingen en in vijf andere plaatsen vielen nog vijftien doden. In Laguna worden verder nog 29 mensen vermist. De kustwacht meldde dat een jacht met minstens zes personen aan boord is verdwenen in de Baai van Manilla. Ook een opvarende van een boot die zonk in de provincie Batangas wordt vermist.

Onder de andere vermisten zijn zeker dertig mensen die in de plaats General Trias op een dijk stonden te kijken hoe huizen door overstromingen werden weggeslagen toen de dijk het begaf. Slechts een lijk werd geborgen. Het noordelijke eiland Luzon, waar Manilla ligt, kwam donderdag zonder elektriciteit te zitten, maar vrijdag was een derde van het gebied weer voorzien.

De tyfoon zwakte op weg naar de Zuid-Chinese Zee richting Vietnam af tot een tropische storm, maar nam vrijdag weer in kracht toe, met windkracht 120 en windstoten tot 150 kilometer per uur.

29/09/2006

Bron : de Standaard

Archief - Home