Onderzoek naar couppoging Filippijnen afgerond

De Filippijnse autoriteiten hebben een onderzoek afgerond naar een veronderstelde verijdelde coup tegen de Filippijnse president Gloria Macapagal Arroyo eerder dit jaar. Tegen twaalf van de tweehonderd mensen die zijn verhoord wordt mogelijk deze week nog een aanklacht ingediend. Dat heeft minister van defensie Raul Gonzalez woensdag bekendgemaakt.

Betrokkenen
Onder de ondervraagden zijn hoge militairen, religieuze leiders en burgers. Gonzalez maakte geen namen bekend, maar hij zei dat het bewijs grondig is bestudeerd vanwege de status van sommige betrokkenen 'zowel in de samenleving als in de kerk'. Het bewijsmateriaal bestond onder meer uit verklaringen van mensen die hun betrokkenheid bij de couppoging hebben toegegeven.

Noodtoestand
Arroyo riep in februari een week lang de noodtoestand uit omdat volgens haar ontevreden militairen, communistische rebellen en met hen sympathiserende burgers van plan waren haar omver te werpen. In april werden 49 officieren, rebellen en burgers aangeklaagd maar het Hooggerechtshof schortte de rechtszaak tegen hen op nadat de verdachten een petitie hadden ingediend. Arroyo ligt al maanden onder vuur omdat ze leiding zou geven aan een corrupt regime en het haar niet lukt de economische situatie te verbeteren. 

(novum/ap)

13/09/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home