Weer linkse activist vermoord op de Filipijnen

Een boerenbond in de Filipijnen heeft dinsdag opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar een golf van politieke moorden in het land nadat zondag een van zijn activisten het zoveelste slachtoffer was geworden. De politie zei dat Hermelino Marqueza, leider van de linkse Boerenbeweging van de Filipijnen in de provincie Surigao del Sur, zondagavond door onbekenden in zijn huis was doodgeschoten. 

Hetze
De boerenbond verdenkt elementen uit de strijdkrachten van de moord, omdat de aanvallers een geweer gebruikten waarmee soldaten zijn uitgerust. Filipijnse mensenrechtengroepen hebben al vaak gezegd dat er vanuit het leger een hetze wordt gevoerd tegen links en Amnesty International maakte vorige week bekend dat in de eerste helft van dit jaar in de Filipijnen 51 politieke moorden zijn gepleegd. President Gloria Macapagal Arroyo liet maandag weten dat zij bezig is een commissie samen te stellen die moet onderzoeken wie daarvoor verantwoordelijk zijn. 

Commissie zinloos
De groep van Marqueza zegt niet te geloven dat zo'n commissie iets zal kunnen oplossen en vindt dat het onderzoek moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke instantie als de Verenigde Naties. "De aanvoerders zijn haar (Arroyo's) mannen en het (onderzoek) zou alleen maar worden gebruikt om het bloed van de handen van de regering te wassen", zei woordvoerder Carl Ala van de boerenbond. Hij wees erop dat de politieke moorden al gaande zijn sinds het aantreden van Arroyo in 2001 en suggereerde dat de president alleen maar tot een onderzoek heeft besloten omdat zij bang is voor kritiek als ze volgende maand naar Europa gaat om een bijeenkomst vaan Aziatische en Europese leiders bij te wonen. 

Doodseskaders
Volgens de rechtengroep Karapatan hebben door het leger gevormde doodseskaders sinds 2001 meer dan zevenhonderd burgers vermoord, van wie minstens 310 linkse activisten. Het leger bestrijdt dat en tart de groep met bewijzen te komen. De in Hongkong gevestigde Asian Human Rights Commission zei dat Arroyo geen politieke wil heeft getoond om een eind te maken aan de moorden. (novum)

22/08/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home