Olie blijft stromen uit gezonken tanker voor de Filipijnen

Ook anderhalve week na zijn schipbreuk voor de kust van de Filipijnen ter hoogte van het eiland Guimaraes blijft een tanker volgens de overheid olie lekken. Elk uur stroomt zowat 200 liter uit het wrak in zee, aldus een woordvoerder van de Filipijnse kustwacht dinsdag.

Ergste olieramp
De ergste olieramp in de geschiedenis van het land heeft tot nog toe 300 kilometer kust besmeurd en circa 500 hectare waardevolle mangrovebossen en zeegrasvelden beschadigd. De levensvoorwaarden van naar schatting 40.000 mensen zijn bedreigd, aldus de lokale overheden.

300.000 liter weggestroomd
De Solar I bevond zich op 11 augustus op zware zee en zonk met twee miljoen liter brandstof aan boord. Daarvan is er volgens een raming van de overheid inmiddels 300.000 liter weggestroomd. De kustwacht en de marine hebben te kennen gegeven dat wegens een gebrek aan gepast materiaal het lek niet kan gestopt worden of het wrak kan gelicht worden.

Berging
Het petroleumbedrijf Petron, dat de tanker had gecharterd, zal "in de komende dagen" onderzoeken hoe de olie uit het 900 meter diep liggende wrak kan geborgen worden. Eigen luchtopnames lieten echter -in tegenspraak met de bevindingen van de kustwacht- zien dat het schip geen olie meer verliest, zei een woordvoerster van Petron. (belga)

22/08/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home