Filippijnen willen hulp na olieramp

Een olievlek voor de zuidkust van de Filippijnse provincie Guimaras, die al grote stukken zeereservaat heeft aangetast, dreigt zich verder te verspreiden. Dat heeft de gouverneur, Joaquin Nava, vrijdag gezegd. 

2 miljoen liter stookolie
Vorige week zonk een tanker, de Solar I, met twee miljoen liter stookolie voor de kust van de eilandprovincie. Nava vroeg vrijdag om hulp bij het bergen van het vaartuig, dat op een diepte van negenhonderd meter ligt, omdat het arme Guimaras de middelen daarvoor ontbeert. Tot nu toe is zo'n 350.000 liter olie weggelekt. Een gebied van zeker vijftien vierkante kilometer aan koraalriffen, verspreid over tweehonderd kilometer kustlijn, duizend hectare aan zeereservaat, zeker twee vakantie-eilanden en vijftig hectare zeewierplantages zijn beschadigd. 

Een derde leeft van de zee
Ongeveer eenderde van de 150.000 bewoners van Guimaras is voor zijn inkomen afhankelijk van de zee en volgens Nava zitten naar schatting 26.000 bewoners van kustdorpen tijdelijk zonder inkomsten. Volgens de kustwacht verplaatst de olie zich naar de meer naar het noordoosten gelegen provincie Negros Occidental, en bedreigt hij daar drie dorpen. Ook dreigt de olie de provincie Iloilo ten westen van Guimaras te bereiken en de Visayas-zee in het noordoosten, waar veel gevist wordt. 

Ademhalingsmoeilijkheden
In Nueva Valencia, de zwaarst getroffen plaats op Guimaras, staakten twee scholen tijdelijk hun lessen toen kinderen er ademhalingsproblemen kregen en begonnen te hoesten. Op de stranden schepten mensen vrijdag met rubberen handschoenen olie uit het water in plastic emmers. Anderen schraapten de plakkerige olie met scheppen van het zand en gooiden de drab in vuilniszakken. Rafael Coscolluela, een adviseur van president Gloria Arroyo, zei dat nog onduidelijk is wat er moet gebeuren met de verzamelde olie. Hij zei ook dat er een gebrek is aan hulpmiddelen en gekwalificeerde manschappen om de schoonmaakklus te klaren. 

Greenpeace helpt
Greenpeace gaat helpen bij het schoonmaken van het gebied en stuurt een schip, de Esperanza, met schoonmaak- en opslagapparatuur en hulpgoederen. Volgens de directeur van de afdeling Zuidoost-AziŽ van Greenpeace, Von Hernandez, kan het maanden of zelfs jaren gaan duren voor alle olie is opgeruimd en zullen er schadelijke chemicaliŽn uit de olie in zee achterblijven en in de voedselketen terechtkomen. (novum/AP)

18/08/2006

Bron : Het Laatste Nieuws

Archief - Home